lauantai 22. marraskuuta 2014

Mitä mulle kuuluu?

P1010027_Fotor Jeps, sitä sopii kysyä! Tällä hetkellä mulle kuuluu melkosen hyvää. Makoilen just parhaillaan tässä sängyssä peiton alla kone sylissä kirjottamassa tätä postausta ja ulkona on ihanan valosan näköstä, koska vihdoin on tämä Etelä-Suomikin saanut nauttia lumesta. Sen kyllä huomaa, että vaikken mikään talvi-ihminen olekaan, niin on tuo lumipeite vaan niin paljon paremman näköinen kuin ankea ja kuranen lehtien peittämä asfaltti.
Mulla on parhaillaan koeviikko menossa ja suurin osa kokeista onkin jo takanapäin. Jäljellä on enää äidinkielen preliminäärikoe maanantaina, ja keskiviikkona alkaakin jo meikäläisen viimeinen jakso lukiossa. Ihan uskomatonta. Tää vajaat kaks ja puol vuotta on kyllä vierähtänyt ihan hujauksessa ja kohta onkin jo kevään kirjoitukset ja siitä muutama kuukausi eteenpäin niin valkolakki (toivon mukaan) päässä.
Jotenkin tää ajatus lukion loppumisesta nostaa mulle väkisinkin tunteet pintaan. Muistan, kun yläasteella mietin, että siihen kuluu ikuisuus, kun täytän 18 vuotta ja valmistun lukiosta. Nyt tuntuu lähestulkoon siltä, kuin tää päivä olis ollut ns. "eilinen". Nää vuodet on vaan vierinyt ohitse ja nyt vasta alan tajuumaan oikeesti sen, että nyt alkaa se vastuun ottaminen siitä omasta tulevaisuudesta. Jatko-opiskelumahdollisuuksiakin olen käynyt mielessäni jo kymmeniä ellen 'satojakin' kertoja läpi. Tuntuu, että ajatukset alkavat pikkuhiljaa selkeytyä ja stressi niiden myötä myös laantua.
Jotenkin tää ns. itsenäistyminen tuntuu omalla kohdalla vielä vaan niin vaikealta ja jollain tapaa kaukaiselta ajatukselta. Mutta kyllähän sitä pitäis oikeesti jo pikkuhiljaa alkaa ottamaan oikeesti vastuuta itsestään ja muutamien vuosien päästä muuttaa sitten omaan kotiin. Huh... Meneeköhän nekin vuodet yhtä nopeasti kuin aikaisemmat?
P1010022_Fotor Viime maanantaina koittikin sitten päivä, jolloin saapuivat tämän syksyn ylioppilaskirjoitusten lopulliset arvosanat. Muistatte varmaan mun kertoneen, että mun kirjoittama terveystieto ei tänä syksynä mennyt niin hyvin kuin olisi voinut. Alustavat pisteet olivat 20p. ja koko tuon kahden kuukauden ajan stressasin ja jännitin sitä, että jos se jääkin nyt pisteen siitä M:stä - C kun ei mielestäni olis ollut ollenkaan sitä mun tasoa. Maanantaiaamuna sitten kädet täristen kirjauduin sisään Wilmaan ja en meinannu aluks uskoa näkemääni. YTL oli nostanu mun pisteeni yhdellä, eli lopulliset pisteet olivat sen 21, joka ylsi tänä vuonna juuri ja juuri siihen M:ään. Pitkään aikaan en oo ollut niin iloinen mistään kuin sillä hetkellä. Jos arvosana olisi palautunut C:nä, olisi keväällä koittanut terveystiedon korotus ja kuusi yo-koetta samaan kertaan ei kuulostanut kyllä järin houkuttelevalta. Nyt on siis sekin stressin aihe vähemmän ja ainakin jo yksi hyvä ylppäritulos spettarissa. JES!

Mutta hei, mitäs teille kuuluu? Kokiko kukaan muu iloisia (tai miksei niitä surkeempiakin) yllätyksiä syksyn lopullisten yo-arvosanojen kanssa? Kertokaa te muutkin abit ihmeessä, kuinka itse onnistuitte kirjoituksissa. Mä kipasen nyt syömään ja sitten suihkuun.
Sisko toi just joulukalenterin mun pöydälle ja siitä tulikin mieleeni, että jouluunkin on enää kuukausi. Kääks! Voiko joku kertoa mulle, että MIKSI tää(kin) vuosi vierähti näinkin nopeasti? Ihan hullua!

49 kommenttia:

 1. Ihana kuulla, että sulla meni hyvin terveystiedon ylppäri osuus! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no sillon maanantaina kyllä nousi taakka harteilta kieltämättä. Huh. :-)

   Poista
 2. Mulla tuli pitkästä enkusta C ja hissasta M. Enkusta ootinkin C:tä mut hissan kohalla petyin kun pisteet laski ytl:s ja jäi parin pisteen päähän E:stä.
  Voin kyllä täysin samaistua että miten hullun nopeeta lukio on menny! Mitenköhän se elämä sit lukion jälkeen lähtee sujumaan kun on niin monia eri vaihtoehtoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta noihan on hyvä arvosanat silti, ymmärrän kuitenkin, että tuo hissa saattaa jäädä vähän ärsyttämään. :-/
   Mutta siis joo, ei mitään mitään hajua! :-D

   Poista
 3. Mullakin YTL oli nostanut pisteitä 25:llä ruotsissa!! :) Lopullinen arvosanakin nous sen ansiosta M. Ei se YTL sittenkään niin paha ainakaan meiän kohdalla oo ollu, haha ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Saitpas hyvän arvosanan. Onnea! :-)

   Meidän lukiossa heitteli pisteet alustavien ja lopullisten välillä joissain aineissa ihan miten sattuu. Kaveripiirissä oli 5 ja 4 pisteenkin heittoja huonompaan, ja se on jo aika inhottavaa. :-/

   Poista
 4. Ruotsista sain E :-) olin niin tyytyväinen kun sen eteen olin kyllä kaikkeni tehnykki!

  VastaaPoista
 5. Onnea tuosta ylppärituloksesta :)! Aiotko tehdä jonkin sortin joulukalenteria tänä vuonna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja ei, en aio. Mulle riittää tuo kaupasta ostettu Fazerin joulukalenteri. ;-)

   Poista
 6. Mullakin nousi ruotsi juuri ja juuri niin että riitti M:ään! Tiedän tasan miltä susta tuntui, koska en ois hyväksyny ittelleni tota C:tä.... varsinkin kun oon ollut kaikilla kursseilla vähintäänkin M:mmän tasoa! Oli kyllä semmonen helpotus hahah!

  http://fitlinaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Onnea hyvästä tuloksesta! Mulla koittaa ekat kirjoitukset eli kemia nyt keväällä ja hirvee stressi päällä jo nyt D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja huomasin itse, että ihan turhaa stressaa liikaa niitä yo-kirjotuksia. Ei ne ole ollenkaan niin kamalat, mitä sitä mielessään ensikertalaisena saattaa kuvitella. Tsemppiä! :-)

   Poista
 8. Itse olen viime vuoden abi, lakkia en saanut äidinkielen hylätyn takia. Uusin syksyllä, eikä vieläkään läpi. Täällä jäi lakki haaveeksi, mutta onneksi taskussa sentään lukion päättötodistus sekä todistus kolmesta kirjoitetusta aineesta. Ylpeä olen niistäkin :)
  Myös terveystiedon kirjoitin kaksi kertaa, mutta läpi ei mennyt. Luultavasti johtuu jostakin lukihäiriöstä mikä lie, kun esseiden kirjoitus ei onnistu sitten millään. :/
  En tiedä mikä avautuminen tämä oli :D mut onnea sinulle hyvästä tuloksesta ja tsempit kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk voi ei. :-/

   Kiitos tosi paljon sulle! <3

   Poista
 9. Milloin tulee Barcelonan ostospostausta? En malta odottaa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän saada sen aikaiseksi tässä lähiaikoina! :-D

   Poista
 10. hyvä vilma!! mihi aiot keväällä hakea?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppakorkee ja valtsikka kiinnostais. Kauppakorkee kuitenkin näillä näkymin hieman enemmän. :-)

   Poista
 11. Mitä muita aineita aiot kirjottaa vielä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjotan vielä viis ainetta: pitkä enkku, keskipitkä ruotsi, lyhyt saksa, äikkä ja lyhyt matikka! :-) Kuulostaa varmaan hurjalta, mutta tuskin on, kun ei ole enää yhtään reaalia kirjoitettavana. Luku-urakka ei siis ole mikään mahdoton.

   Poista
 12. Mukava kuulla sinua taas blogin puolella!

  Muistathan, ettei loppupeleissä ylppärituloksilla ole oikeasti juuri mitään merkitystä. Useimmissa yliopistoissa vain muutamasta aineesta voi saada lähtöpisteitä (yhteispistekiintiössä), mutta silti pääpaino on aina pääsykokeella.
  Sen jälkeen kun jatko-opiskelemaan pääset, kukaan ei varmasti enää haikaile tulostesi perään. Joten ei paniikkia kokeiden kanssa! Teet vain parhaasi ja se riittää varmasti! :) itsekin taisin stressata niitä kokeita sillon ihan turhaan liikaa...

  Saanko muuten udella että millaisia suunnitelmia sinulla olisi lukion jälkeen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ei muka juuri mitään merkitystä? :D Itse hain tradenomiksi (ja pääsin), sain tosi hyvät aloituspisteet ylppäreiden ansiosta (L, E, M, B) ja en lukenut pääsykokeeseen paitsi päivää ennen ja heittämällä pääsin sisään.
   Aion kaikesta huolimatta hakea yliopistoon nyt keväällä ja kyllä ne hyvät arvosanat sielläkin auttaa, vaikka toki yliopistoon se pääsykoe onkin tärkeä. :) Ammattikorkeeseen hakiessa eri juttu (vaikka tietysti voi vaihdella aloittain).

   Joten outoa sanoa etteikö niillä arvosanoilla olisi "juuri mitään merkitystä".

   Poista
  2. Kyllähän niillä on pikkuruinen merkitys juuri siinä hakuvaiheessa, mutta loppuelämässähän niillä puolestaan ei ole merkitystä :)

   Siitä huolimatta, että omalla kohdallani ylppäriarvosanoista ei ole oikeastaan ollu nimellistäkään hyötyä halusin silti onnistua hyvin, koska siitä tuli itselle hyvä mieli! Eli ymmärrän täysin miksi ihmiset stressailevat niitä ylppärituloksia ja ovat niistä onnellisia/turhautuneita, koska vaikka niiden vaikutus loppuelämään ei ole suuri ovat ne silti päätös yhdelle aikakaudelle elämässä ja ainakin omasta mielestäni on kiva, että siellä ylppäritodistuksessa komeilevat sen hetkistä osaamistani oikeasti kuvastavat numerot :)

   Oon Vilma tosi ilonen, että kävi näin mahtavasti terveystiedossa! Varmasti kivempi lähteä sit keväällä kirjotteleen - pidän peukkuja! :3

   Poista
  3. Heh, kyllä tunnistan tuon itsessänikin sillä kirjoitin E:n ja L:n paperit. Siltikään VAKAVA- yhteisvalinnassa en niillä mitään tehnyt ;)

   Toki kannattaa ottaa selvää oman alan vaatimuksista ja amkissa asia onkin sitten eri. Mutta pointtini oli ettei niistä kannata liikaa stressata- usein ylppärit ovat vähän liiankin yliarvostettuja!

   Poista
 13. Mulla on tällä hetkellä ihan samoja fiiliksiä lukion päättymisen suhteen, ihan uskomatonta miten nopeasti tää aika on mennyt! Ihanaa, että oot tyytyväinen sun yo-tuloksiin :)

  VastaaPoista
 14. Ite kirjotin terveystiedon kans syksyllä ja alustavista 24 pistettä. No ytl:ssä oli nostanu pisteen eli sain 25 pistettä ja riitti just ja just E:hen! Oon kans niin onnellinen :) Ruotsi ja bilsa ei sit menny ihan tavoitteiden mukaan nii ne korotan kevääl :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow mikä tsägä kävi sullakin! :-D Onnea! Toivottavasti tulee niistä kahdesta aineesta sitten paremmat arvosanat keväällä.

   Poista
 15. Miulla lähti psykologia E:nä ja palas 26pisteellä M:nä takaisin... Parit raivon ja surun hetket siis maanantain jälkeen koettuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh voi ei. Uskon kyllä että pistää surettamaan tollanen! :-/

   Poista
 16. Aika on kyllä hujahtanut ihan hirmusen nopeasti! Täällä itse mietin että minne sitä nyt ysiluokan jälkeen menisi.. pelottaa, että teen väärän valinnan tai muuten vaan en pääse mihinkään ymmärrykseen asian kanssa :s toivotaan parasta! Kaikkea hyvää sulle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hitsi... Toivottavasti asiat selkiytyis sullakin! Tsemppiä jatkoon. <3

   Poista
 17. Ilahduin siitä, että enkku nousi M:stä E:hen! :D ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow no se on kyl tosi hyvä tulos! Kannattaakin olla ylpeä. :-D

   Poista
 18. oi kun kiva postaus! ♥ ja ihanan talvisia sekä hienoja nuo kuvat! :)

  VastaaPoista
 19. Mä oonki sit vissiin ainoo jolla on huonoa sanottavaa YTL:stä. Sieltä nimittäin posahti I- :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Mistä aineesta saanen kysyä? :-/

   Poista
 20. Ihana että jollain tuli iloisiakin yllätyksiä ylioppilaskokeista! Itsellähän nimittäin siis ytl vei pitkän enkun kuuntelun pisteistä 17 ja näin ollen jäin kauas tavoitteesta. :-----D Ei muuta kuin uusimaan, jospa keväällä olisi helpompi kuuntelu. Tai sellainen jonka opettajakin osaisi edes vähän sinnepäin.(millainen kuuntelu pitää olla, että opettajakin tarkistaa niin paljon pieleen?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhhuh... On kyllä erikoista. Kuunteluiden kohdalla kun on todella selkeät tarkistus- ja pisteyttämisohjeet, niin ei voi kun ihmetellä. :-O

   Poista
 21. Ootko täällä jossain jo kertonut mitä aiot kirjoittaa keväällä ylppäreissä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuolla aiemmissa kommenteissa mainitsinkin, että kirjoitan keväällä vielä viisi muuta ainetta: pitkän englannin, keskipitkän ruotsin, lyhyen saksan, äidinkielen ja lyhyen matematiikan. :-)

   Poista
 22. Voi kävipäs sulla hyvin ton terveystiedon kanssa! Mä itse korotin viime kevään historian C arvosanaa ja vaikka sainkin nyt 4 pistettä enemmän kuin keväällä niin silti tuli C, jäi vain pisteen päähän M:stä ja kyllä harmittaa :(

  VastaaPoista
 23. Kirjoitin terveystiedosta ällän ja olin ihan hermona kun odottelin niitä tuloksia.. :-D En ollut kysynyt edes alustavia joten tuli tosi mahtava fiilis kun sain kuulla että tuloksena L !

  VastaaPoista
 24. Sulla kävi kyllä tosi kivasti..:) Ite sain kans terveystiedosta M kun kirjotin keväällä, muttei ihan noin tiukoille mennyt. Kirjoitin nyt syksyllä psykan ja kyllä kaduttaa kun jäi pisteen päähän L:stä :(. Varsinkin kun ope sano, että keväällä pisterajat on alhaisemmat ja silloin oisin siis saanut L näillä pisteillä :/. Kyllä tämmönen aina harmittaa, kun omalle kohalle sattuu. Onhan E loistava, mutta tiedät mitä tarkotan :<. Onneks sulla kävi hyvin :).

  VastaaPoista
 25. Millon tulee Barcelonan ostospostaus? :)

  VastaaPoista
 26. Hei Vilma! Kirjoitin terveystietoa ekan kerran viime keväällä ja sain vaan 17 pistettä eli C:n, joka ei oo todellakaan mun tasoa. Kirjotin syksyllä uusiksi, mutta en lukennut yhtään enempää, mikä tietenkin nyt jälkeenpäin vähän harmittaa ja kaduttaa. Sain alustavasti ällän, mutta YTL laski 5pistettä, joten E tuli. Nyt jälkeenpäin ku mietin, nii kevään koe oli kyl paljon helpompi ja kivempi, mutta silloin mulla oli vastaustekniikka vähä hukassa. Mukavaa kuulla, että sä onnistuit saamaan paremman arvosanan, M on tosi hyvä!

  VastaaPoista

♥ Jätä ihmeessä kommentti ♥